Triatlon

Triatlon

9420602566_cb14a8e8c6Den perfekte blandingen

Triatlon er en utrolig populær multisport. De seneste årene har den spredd seg som ild i tørt gress og fått mange nye begivenheter på menyen. Man er usikker på når og hvor triatlon ble oppfunnet, om man i det hele tatt kan si at kombinasjonen av sykling, svømming og løping ble oppfunnet av noen konkrete mennesker. Triatlon har blitt praktisert i mange tiår, men det er kun i det 21. århundret den virkelig kom inn i lyset. Ved å kombinere tre veldig krevende sportsgrener, ble konkurransene ekstra spennende og utøverne måtte jobbe ekstra hardt for å klare seg frem til mål. Triatlon er en perfekt blanding. Vann, sand, grus, asfalt, jord. Menn og kvinner som på en nesten uvirkelig måte klarer seg gjennom mange titalls kilometer uten å gi opp, uten å stoppe. De klarer å tilbakelegge gigantiske avstander på så kort tid at man nesten begynner å lure på om de bruker bil, båt eller fly i det hele tatt. Løpe fra Oslo til Gøteborg? Ja, hvorfor ikke!

Ulike typer triatlon

Triatlonløp deles som regel opp i fire ulike varianter; Sprintdistansen med en tilbakelagt avstand av totalt 25.75 kilometer brukes på mindre arrangement der man gjerne vil se vinneren så raskt som mulig. Oppvisninger og treninger går ofte i dette formatet. Så har man den Olympiske distansen med totalt 55.5 kilometer, hvorav en og en halv kilometer er svømming. Langdistansen er dobbelt så lang som den Olympiske, med sine 113 kilometer. Dette er dog bare halvparten av det ultimate triatlonløpet – Ultradistansen. Her må man nemlig kommer seg igjennom 3.8 kilometer til havs, sykle 180 kilometer og løpe en full maraton (42.2km) frem til mål. Totalt må man igjennom 226.2 kilometer beinhardt terreng – det er ytterst få atleter som klarer å fullføre et slikt løp. Derfor kalles denne typen triatlon for Ironman, altså Stålmannen. Kommer du deg igjennom et Ironman-løp, har du rett til å skryte av det i all evighet. Triatlon kommer i mange ulike varianter, men de er alle like spennende og actionfylte. Det skjer vanligvis mye mer på de kortere distansene, der utøverne gir alt de har fra start til slutt.

Store triatlonbegivenheter

Utallige triatlonløp arrangeres verden rundt hvert eneste år. Hundrevis av forskjellige små og store begivenheter settes opp i ulike kanter av jordkloden, men enkelte skiller seg så drastisk ut at de stadig dukker opp på både nyhetskanaler og aviser. Før i tiden hørte man mye om Nice Triathlon, det største triatlonløpet i Frankrike. Med tiden fikk andre, mer robuste konkurranser oppmerksomheten og løpet las ned. Et av de mindre triatlonløpene som har opprettholdt sin popularitet gjennom årene er Escape from Alcatraz, der vågale triatlonutøvere må svømme fra det verdenskjente fengselet Alcatraz til San Francisco. Ironman er jo selveste VM for de ultimate atletene der ute, men det finnes et ekstremt triatlonløp som settes enda større pris på. Det bærer navnet Norseman Extreme Triathlon, og avholdes hvert år her i Norge, nærmere sagt i Hardangerfjorden. Svømme gjennom fjorden, sykle opp bratte bakker og klatre de vanvittigste skråningene – Norseman er det mest ekstreme triatlonløpet der ute. Rekorden? Beskjedne 10 timer.