Sjukamp

Sjukamp

1000986005_8330e54489Friidrett for de ekstra tøffe

Sjukamp er det norske navnet på heptatlon, en veldig spesiell øvelse der utøverne konkurrerer i å få det beste mulige resultatet i hele syv ulike typer friidrett. Hepta betyr ”syv” på gresk og er dermed en veldig konkret beskrivelse, akkurat som triatlon. Sjukamp består nemlig av syv klassiske øvelser som respekteres av hele idrettsverdenen. Her må man kunne kaste, hoppe, løpe og dytte, to dager på rad, med veldig korte pauser mellom øvelsene. Sjukamp er en tøff sport, uten tvil. Der en idrettsmann konsentrerer seg om den grenen han har valgt og fokuserer på de musklene som faktisk kan forandre resultatet, står sjukamp-utøverne ved siden av og ler. Alle typer mangekamp utvikler kroppen på en mer proporsjonel, vakker måte. Sjukamp praktiseres som oftest av kvinner – de mest allment veltrente kvinnene i verden, faktisk. Nordmenn er glade i å kombinere ulike typer sport, se bare på skiskytingen, eller det ekstreme Norseman triatlonløpet som avholdes hvert år. Svømme i fjorden, sykle 180 kilometer, løpe i 40 kilometer og klatre opp et fjell? Bare vikingenes etterkommere kunne finne på noe slikt.

Øvelsene i sjukamp

Når det er duket og klart for et mesterskap i friidrett, får vi ofte se sjukamp og tikamp på programmet. Menn utøver tikamp når det er utendørs turneringer og sjukamp når det er innendørs, mens kvinner kun konkurrerer i sjukamp. På den første dagen løper utøverne 100 meter hekk for deretter å fortsette med høydehopping og kulestøt før det siste racet til mål – 200 meter, førstemann til mølla. Her tar man en pause og møtes dagen etter for å begynne med lengdehopp, over til spydkast og tilbake til løpebanen – 800 meter senere er sjukampen over. Utøverne får poeng etter hver øvelse, og den sammenlagte summen bestemmer hvem vinneren blir. Ida Marcussen er den beste norske kvinnelige utøveren per dags dato. Den unge jenta fra Kristiansand satte den norske rekorden som fortsatt ikke har blitt slått.

Trene sjukamp

Utøverne trener hele året, hardt og lenge. Mange startet ut som veldig aktive mennesker – trives du med å trene hver eneste muskel fra topp til tå så ofte som mulig, er det absolutt ikke umulig at du kan bli den neste mesteren i sjukamp! Forbered deg dog til mange timer på treningsanlegg, samt lange dager i skog og mark der beina virkelig får strekt på seg. Det er kjempemorsomt så lenge kondisen er i orden og man føler seg som et helt nytt menneske etter kun noen få dager. Siden sjukamp består av ulike øvelser, er det viktig å være så fleksibel som mulig. Kroppen må ikke kunne brukes til kun én eller to øvelser – her er det minst syv som gjelder. Har man muligheten til å titte på sjukamp, vil man raskt merke hvor godt utviklet hele muskelsystemet er hos utøverne. Om du har prøvd triatlon, bør kanskje sjukamp eller tikamp bli neste mål? Eller høres en svømmetur gjennom Hardangerfjorden og mange kilometer opp fjellet bedre ut? Da har du Norseman å sette tennene i.