Multisportens konkurranseformer

Multisportens konkurranseformer

2009 Anthem Holiday Classic TriathlonMangekamp, også kalt multisport, er en blandingssport der flere ulike øvelser blir rørt sammen til en interessant gryte. Enhver sport som inneholder to ulike grener i én og samme forpakning, regnes som multisporter. Siden begrepet er ganske vidt, er det også en god del ulike typer multisport.

Skiskyting

Den mest klassiske multisporten av dem alle. Ski og skyting, snø og kuler. To utfordrende øvelser i en og samme sport. Skiskyting er ekstremt populært i Norge, der ski er en del av fødselen og våpen finnes i de fleste hjem. Det er derfor kanskje ikke fullt så overraskende at skiskyting stammer fra Norge og tapre norske soldater som voktet landegrensen på ski, med gevær hengende bak ryggen. Bla litt frem i historieboka, så finner du kjente norske navn som Ole Einar Bjørndalen, Frode Andresen, Tiril Eckhoff og Tora Berger.

Femkamp

Blant de aller eldste multisportene finner man pentathlon, kjent i Norge som femkamp. Denne antikke friidrettsøvelsen har eksistert i over to tusen år – helt siden demokratiet i Hellas begynte å oppstå ville grekerne vise frem sine fremragende idrettsmenn. Den antikke femkampen bestod av diskoskast, lengdehopp, spydkast, løping og bryting. Nå om dagen er det en litt annen standard, så øvelsene har blitt endret. Moderne femkamp har, som navnet tilsier, fortsatt fem øvelser – høydehopp, 60 meter hekk, 800 meter sprint, kulestøt og lengdehopp. Nå om dagen er det for det meste kvinner som driver med femkamp. Menn har valgt å gå helt og holdent over til innendørs syvkamp, den neste multisporten i rekken og utendørs tikamp, den tøffeste av de Olympiske mangekampene.

Sjukamp

Om det ikke skulle være nok å vise frem sin styrke i hele fem ulike øvelser, begynte man også å konkurrere med syv. Syv separate idrettsgrener, alle med sine spesielle triks og vanskeligheter. Sjukamp har vært olympisk gren i flere tiår – kvinner konkurrerer i syvkamp både innendørs og utendørs, mens menn holder seg til syv øvelser kun innendørs og velger heller å ta vanvittige ti øvelser utendørs. Turneringer og konkurranser i sjukamp foregår vanligvis over to dager, med fire øvelser den ene dagen og tre til neste dag. Først skal man klare seg gjennom et 60 meters løp, deretter lengdehopp, kulestøt og til slutt høydehopp. Dagen derpå er det 60 meter hekk, stavsprang og 1000 meters sprint. Mer enn nok for de aller fleste, men de tøffeste atletene der ute velger å gå fullt ut når været tillater.

Tikamp

Sammensatt av hele 10 ulike øvelser, tikamp er den mest allmenne sportsgrenen som eksisterer. Konkurranser i tikamp går også over to dager, med fem øvelser hver dag. Her gjelder det å holde ut, bite tennene sammen og prestere så godt man bare kan – det er jo dette man trener og gjør seg klar til hele året! Tikamp settes i gang med et hundremeters løp, deretter må atletene hoppe lengdehopp, gå over til den inngjerdede ringen og vise sine krefter i kulestøt, videre til høydehopp og til slutt et 400 meters sprint. De som rekker å samle krefter, må dagen etter igjennom 110 meter hekk, diskoskast, stavsprang, spydkast og 1,5 kilometer løp. Ekstremt? Ja. Verdt det? Absolutt.