Klubber i Norge for mangekamp

Klubber i Norge for mangekamp

9105697739_d0490626c0Norge er en sportslig nasjon – nordmenn er stadig å se på seierspaller når man finner sportskanalen på TV-apparatet. Tusenvis av nordmenn setter daglig ut på lange turer som anses av de fleste andre folkeslag til å være harde treningsøkter. For oss er det derimot bare en gåtur. Uansett vær, uansett temperatur, uansett sted og tid – man har alltid tid til å ta seg en tur ut. Er det snø, setter vi på oss skiene. Er det varmt, hopper vi gjerne ut i havet. Er det regn ute, finner vi frem sykkelen og setter ut i stormværet. Siden været stadig forandrer seg, har nordmenn lært seg å være veldig fleksible når det gjelder sport. Dette er en av grunnene til at triatlonløp er så ekstremt populære i Norge.

Klubber i multisport

Bortsett fra noen få små lag bestående av mennesker med interesse for mangekamp, er det ingen klubber i multisport her i Norge. Man behøver selvsagt ikke fortvile – uansett hvilken sport du har fått sansen for, vil du meget sikkert kunne utøve denne i Norge. Mangekamp er dog så bredt og ulikt alt annet at man må søke opp generelle sportsklubber for å finne de som driver med nettopp den typen multisport man ser etter. Det kan være sjukamp, femkamp, tikamp eller triatlon – alt spørs på deg og tiden du ønsker å investere i en slik hobby. Det er ikke bare-bare å løpe maraton etter en svømmetur på over en kilometer, derfor er kondisjonstrening utrolig viktig. Pusteteknikker og hard trening i mange, mange måneder er nødvendig for å kunne begi seg ut på en skikkelig mangekamp. Det finnes en rekke klubber i Norge som tilbyr trening i mangekamp. Sandnes Idrettslag har gjort det veldig godt de seneste årene og tilbyr profesjonell trening for de som anser mangekamp å være noe mer enn bare en hobby. Idrettslaget Fri tilbyr også trening i friidrett, sjukamp og femkamp. Moss Idrettslag har hjulpet flere nordmenn med å bli europamestere i friidrett. Urædd fra Prosgrunn er også et alternativ – ikke mange klubber i Norge har så lang historie som de uredde karene fra Telemark. Bor man i Tigerstaden kan man henvende seg til Bondeungdomslaget og deres idrettslag. Fra å være et lite lag for bondebarna som ankom Kristiania over ett hundre år siden, har BUL vokst seg store og sterke.

NM i mangekamp

Norgesmesterskapet i mangekamp tar vanligvis plass samtidig med det generelle NM i friidrett. Mesterskapet avholdes årlig og har fokus på å promotere sport og en aktiv livsstil. De seneste årene har NM i mangekamp endelig blitt vist på TV, og interessen for denne typen sport har vært i stadig vekst. Det er de aller største idrettslagene som sloss om seiersplassene – i fjor var det Sandnes IL som stakk av med medaljene. Lars Vikan Rise og Hans Olav Uldal kom på første- og tredjeplass for deretter å ta medaljene med seg hjem til Rogaland. IL Fri havnet på en andreplass i både konkurransen for menn og for kvinner. Kristiansand og Bodø var like i hælene, med Moss, Trondheim og Tønsberg FIK kun noen få titalls poeng bak lederne.