Hvordan begynner man med multisport?

Hvordan begynner man med multisport?

9897898843_6fcb170bbfFysisk form

Det er ikke bare-bare å drive med multisport. Man må være klar for utfordringen. Man må presse kroppen til det ytterste og utvikle alle deler av muskelsystemet. Kondisjon er utrolig viktig, særlig med tanke på at man blir nødt til å skifte mellom ulike øvelser underveis i løpet. Problemet oppstår som regel når man bytter tempo, bytter fart og endrer koordineringen. Profesjonelle trenere lærer bort passende pusteteknikker som utøverne bruker flittig – eller kan det gå veldig galt. Om du røyker og liker å ta deg en dram en gang i blant, blir du nødt til å gjøre det vanskeligste valget i ditt liv. Sport eller synd? Begge deler kan man dessverre ikke få – her er det enten pose eller sekk. Der enkelte sporter kan tillate idrettsutøverne å slå seg løs en gang iblant, er det annerledes for de som utøver mangekamp. Her må kondisjonen være på topp.

Hard trening

Den beste måten å begynne med multisport, er å sørge for at man kommer i form så fort som mulig. Det nytter ikke oppsøke en lokal idrettsforening eller et lag om du ikke kan løpe hundremeteren uten å få anfall. Joggeturer om kveldene kan gjøre store forandringer, og etter kort tid vil du kjenne deg klar til å ta et steg videre. Har du tid til å drive mangekamp? Hvis du har en heltidsjobb som stopper deg fra å tilbringe mange timer på friidrettslokalet, kan du fortsette joggeturene og kanskje skrive deg inn på et treningssenter. Finn ut når neste triatlonløp eller lignende settes i gang i ditt nærområde, og prøv deg ut. Det er ikke farlig om du ikke fullfører – du får i hvert fall en forsmak av hvor hardt det kan være.

Lokale lag og foreninger

Norge er fullt av idrettslag, og med litt utforsking vil du kunne finne et som tilbyr trening i mangekamp. Det kan være snakk om noe så vanlig som skiskyting, eller triatlon. Triatlonlag er det nok av i Norge, men om du vil begynne med skikkelig mangekamp må du søke deg til de større organisasjonene. Tikamp blir praktisert i ganske stort omfang her i landet, men det er ikke alltid like lett å ”melde seg på”. Her må man vise at man er klar, at man har gjort forarbeidet og nå vil ut i ”virkeligheten”. Om du har et stort anlegg i tettstedet eller byen din, er sjansene dog store for at femkamp eller sjukamp blir praktisert. Fordelen med innendørs arenaer er at de kan brukes året rundt, mens sommermånedene blir brukt flittig når de endelig kommer.

Idrettslag og organisasjoner

Sandnes i Rogaland, IL Fri i Hordaland, BUL i Oslo, Trondheim Friidrett; bor du ved en større by vil du kunne finne et idrettslag ganske så enkelt. Disse tilbyr trening i mange ulike øvelser, men alle som har interesse av å lære flere ting samtidig og prøve seg på en av mangekampens ulike former er alltid velkomne. NFIFs hjemmeside er også veldig brukbar, de tilbyr en fin oversikt over de ulike idrettslagene og konkurransene som pågår eller er planlagt i fremtiden.