Andre sportsgrener i Norge – basketball

Andre sportsgrener i Norge – basketball

basket1Langrenn og skiskyting er tradisjonelle norske sportsgrener, men en rekke andre idretter praktiseres i Norge, fra sørspissen til de nordligste viddene. En av de de populære idrettsgrenene som fortsatt ikke har nådd en nasjonalt anerkjent status, er basketball. Basketball er ikke bare en sport. Ikke en vanlig sport, i hvert fall. Der de fleste andre grener er eldgamle og har utviklet seg gjennom historien, er basketball oppfunnet. Ja, det var en professor som fant opp spillet, og det er skapt ut fra et teknisk, vitenskapelig synspunkt. Her jobber både ben og armer, skuldre og tær. Samtidig må man være rask, ha god sans for reaksjon og beregne ting lynkjapt. Dessuten er basketball en lagsport, altså må man huske på å få med seg medspillerne. Siden alle deler av kroppen trenes samtidig, ble basketball først og fremst populært i diverse skoler rundt omkring i Nord-Amerika, før sporten endelig kom til Europa. Basketball har lenge blitt spilt her i Norge også, men det er ytterst få måneder i året man kan nyte en runde basket utendørs. Derfor spilles basketball i Norge for det meste innendørs. Det finnes en rekke klubblag, hver by har sine egne basketballspillere å skryte av. Norges Basketballforbund har slitt noe med populariteten rundt idretten de siste årene, men flere store lag har fortsatt råd til å kjøpe inn spillere fra utlandet. Det er over ett hundre basketballklubber rundt omkring i Norge, fordelt på fem regioner. Toppklubbene er også med på internasjonale konkurranser, og vi har selvfølgelig et landslag i basketball også. Norge henger ikke så veldig langt etter, men sammenlignet med fotball, ishockey og ski kan man godt kalle basketball for en nisjesport.

Mye moro å gjøre i Norge

Til tross for de store, nasjonale sportene vi har her i landet, finnes det en rekke nisjevalg når man vil holde seg frisk på en original måte. Lagsport dominerer, men også tennis og andre mindre populære idretter er utbredt i Norge. For mange er dette til og med en inntektskilde. Basketballspillere på toppnivå i Norge tjener gode penger, mens de som satser penger på norsk basketball kan vinne enda mer – om man gjetter utfallene riktig, selvsagt. For de med spesiell interesse for sporten finnes det til og med spill som har basket og sport som tema. Spill på Dunder Casino, så vil du få et innblikk i basketballindustrien med en litt annen vinkling: Ren moro, uten svetting og tidspress. Eller livet til en basketballspiller. Eller livet som tilskuer på en av de store arenaene rundt omkring i USA. For det er der basketball fortsatt er størst, selv om det nå også spilles basket på profesjonelt nivå i flere europeiske land. Spillene vil kanskje gi deg inspirasjon til å begynne med denne gode sporten. Et par basketsko og en ball er alt du trenger, så er det bare ut å sprette i bakgården. Spill gir deg ambisjonen, men det er du selv som må løfte kroppen ut av sofaen.

Store klubblag i Norge

blno-logoBasketball spilles jevnt her i landet, med nye kamper nesten annenhver dag. Det er BLNO som gjelder, den høyeste ligaen for basketball i Norge. Ammerud Basket, Centrum Tigers, Asker Aliens og Tromsø Storm er noen av de største navnene. Som du hører kommer folk fra mange ulike steder i Norge, og med gode innendørs baner spredt ut overalt er det neppe vanskelig å finne et sted å trene. Basketball er utrolig sunt for kroppen, og holder alle muskler i god form. Hvorfor ikke prøve noe du ikke er flink på? Langrennsski føler du deg hjemme på, fotballen kan du trikse med i timevis, men kan du gjøre en slamdunk med en basketball? Norge hadde lenge et dårlig landslag i ishockey, men etter noen med satsing på den internasjonalt populære sporten har vi faktisk klart å klatre høyt i rangeringen og slått mange gode landslag! Kanskje vil vi klare det samme med basketball etter hvert? Vi har aldri kvalifisert oss til EM i basketball engang, hvorfor ikke promotere den vitenskapelig perfekte idretten?