Andre sportsgrener: Frisbee golf


Har du aldri hørt om Frisbee golf? Vel, da er du ikke alene. Heldigvis kan vi gi deg den informasjonen du trenger om du lurer på hva i alle verdens dager det er for noe.

Golf er jo en sport de fleste kjenner til, hvor det handler om å få golfballen ned i forskjellige hull på en bane som allerede er satt. Den som klarer det med minst mulig handicap og poeng, er også den som vinner runden. Frisbeegolf er bygget litt på samme prinsippene. Det handler om å få frisbeen fra et punkt til et annet og bruke så få kast som mulig på å klare dette. Den med færrest kast vil med andre ord være vinneren.

Visste du forresten hvordan frisbee oppsto? Det startet i et paibakeri i Connecticut i USA hvor de ansatte fikk for seg det var en god ide å kaste paiformer etter hverandre når de kjedet seg. Dette paibakeriet het Frisbie, så derav det litt mer fonetiske navnet. Snakker man om sporten kan man bruke både frisbee og disc, men det er faktisk Wham-o i USA, som har rettighetene til å bruke navnet frisbee.

Hvordan spille frisbeegolf?

Golf har hull i bakken, men frisbeegolf har kurver. I golf bruker du golfkøller som har forskjellig vekt og form, som skal sørge for at ballen kommer i et av de 9 eller 18 hullene. Det handler om vindretning, lengde på gress og andre ting som kan påvirker hvordan og hvor langt ballen beveger seg. I frisbeegolf så kaster du en frisbee, og det er eneste verktøyet du har. Men det er ikke sånne vanlige frisbee som du bruker på stranda og til å leke med. De er mindre i størrelse og de er hardere enn de vanlige i plast. De veier også en del mer og de finnes i forskjellige typer. Akkurat som man i golf har forskjellige køller som styrer ballen, har vi her selve utforming av frisbee som styringsmekanisme.

Driverene er de som kan kastes veldig langt, og ønsker man mer kontroll og ikke fullt så lange kast, kan man bruke det som kalles for midrange. Det finnes også myke og runde puttere som går mer rett frem og dermed er bra for å få i kurven. Frisbeene er laget for å gå mot venstre, mot høyre eller rett frem. Så her er det opp til deg som skal kaste og hvordan vær og vind er når du skal kaste. Det som er så fint er at dette er en billigere sport en vanlig golf, og hver slik frisbee koster ikke mer enn 130 kr. Selve kurvene står fast på de forskjellige banene og består av en kurv med kjettinger som henger over kurven. Disse har som funksjon å få fanget og stoppet frisbeene slik at de går ned i kurven.

Frisbeegolf i Norge

Frisbeegolf er en spennende sport som tar deg ut i naturen og til forskjell fra vanlig golf så finnes den ikke snobbete. Det handler om å være sosial, akkurat som i vanlig golf, men ellers er det ikke mye annet som ligner der. Det er ikke en sport man tar forretningsforbindelser med på for å imponere med handicap og gode forretningsavtaler. I Norge har vi fem forskjellige turneringer og en Norgescup som arrangeres. Siden 2005 har det vært mulig å vinne kongepokal i denne idretten som så mange andre, og det er faktisk et relativt høyt nivå på de norske spillerne. Sporten får stadig nye deltagere og det er lag rundt om i hele Norge som man kan knytte seg til om man har lyst til å spille frisbeegolf. Kanskje blir det etter hvert et alternativ hvor man kan inngå veddemål via de store casinoene med spilleautomater og veddemål.